Musli Bocianek

DLA KOBIET CIĘŻARNYCH I MATEK KARMIĄCYCH NATURALNIE

Musli Bocianek

DLA KOBIET CIĘŻARNYCH I MATEK KARMIĄCYCH NATURALNIE

Okres ciąży i karmienia piersią to magiczne momenty w życiu każdej kobiety. Poczucie bliskości i miłości między mamą a maluchem tworzy nierozerwalną więź na całe życie.

Należy jednak pamiętać, iż zarówno okres ciąży jak i laktacji to etapy wymagające szczególnego postępowania żywieniowego – zarówno w odniesieniu do potrzeb mamy jak i dziecka.

Utarło się powiedzenie, iż kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. Nic bardziej mylnego. Kobieta w ciąży powinna bowiem jeść dla dwojga – i nie chodzi tylko o to aby spożywać większą niż dotychczas ilość pożywienia. Równie ważna jest jego jakość.

Bocianek wspiera organizacje pozarządowe propagujące karmienie naturalne i pomagające mamom KPI (Karmiącym Piersią Inaczej). Zdecydowaliśmy, że 1% ze sprzedaży Musli zostanie przekazany Fundacji Mlekiem Mamy.
Przyłącz się do akcji!

Dieta ciężarnej musi dostarczyć kompletu niezbędnych dla wzrostu i rozwoju dziecka elementów odżywczych.

Dobrze zbilansowaną dietą przyszłej mamy można znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju szeregu chorób i poprawić jakość życia dziecka. Zależność tą nazywamy programowaniem żywieniowym.

Prawidłowy i harmonijny rozwój dziecka to nie wszystko. Okres ciąży to również zwiększone ryzyko niedoborów żywieniowych kobiety ciężarnej. Nie bez powodu w samolocie maski tlenowe zakładamy najpierw sobie a potem dziecku. W tym szczególnym momencie należy więc szczególnie skupić się na jakości i wartości odżywczej diety, aby zabezpieczyć również zwiększone potrzeby swojego organizmu. Nieprawidłowo zbilansowana dieta w okresie ciąży niesie za sobą szereg możliwych powikłań zdrowotnych dla ciężarnej, takich jak: zmniejszenie gęstości mineralnej zębów i kości, anemia, zwiększone ryzyko cukrzycy ciążowej, stanów przedrzucawkowych, nadciśnienie ciążowe, pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci, a nawet porodu przedwczesnego czy depresji poporodowej.

Bocianek

Bo jedzenie ma znaczenie 

Tworząc Musli Bocianek dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią, wzięliśmy pod uwagę potrzeby zarówno mamy jak i maluszka.

Musli Bocianek cechuje się optymalnym składem, wspomagającym dostarczenie optymalnej ilości najważniejszych witamin i składników mineralnych niezbędnych dla organizmu kobiety ciężarnej oraz potrzeb rozwijającego się dziecka. Stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety, istotnie zmniejszając ryzyko występowania niedoborów żywieniowych.

Korzyści dla Ciężarnej

  • wspomożenie pracy układu odpornościowego ciężarnej, celem zmniejszenia ryzyka infekcji, również dróg moczowo – płciowych (co wpływać może negatywnie na dobrostan rozwijającego się płodu i czas donoszenia ciąży)
  • regulacja i wspomożenie perystaltyki przewodu pokarmowego ciężarnej, szczególnie przeciwdziałanie zaparciom (będących częstym problemem w okresie ciąży)
  • uzupełnienie codziennej diety w magnez, cynk, kwas foliowy, kwasy omega – 3
  • dostarczenie składników odżywczych i minerałów mających na celu zachowanie prawidłowej kondycji kości i zębów ciężarnej
  • dostarczenie składników odżywczych i minerałów wspomagających prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci kobiety ciężarnej
  • korzystny wpływ na układ nerwowy i dobrostan psychiczny kobiety ciężarnej (zmniejszanie ryzyka depresji w ciąży i depresji poporodowej)
  • zmniejszanie nasilenia skurczów mięśniowych, często występujących w okresie ciąży
  • zmniejszenie ryzyka często występujących w ciąży niedoborów żelaza i poprawa jego wchłanialności
  • korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, dzięki dodatkowi substancji prebiotycznych, co zwiększa prawdopodobieństwo przekazania korzystnych bakterii dziecku w trakcie porodu naturalnego i wpływa korzystnie na perystaltykę jelitową ciężarnej

Korzyści dla Maluszka

  • dostarczenie składników odżywczych i minerałów wpływających korzystnie na rozwijający się w trakcie życia płodowego układ nerwowy dziecka
  • dostarczenie składników odżywczych i minerałów wpływających korzystnie na rozwijający się w trakcie życia płodowego narząd wzroku dziecka
  • prewencja rozwoju chorób alergicznych w kolejnych latach życia dziecka

Skład Musli

1: Figi są źródłem wapnia niezbędnego do utrzymania w dobrej kondycji kości zarówno matki jak i dziecka. 

 2. Migdały stanowią źródło magnezu, którego zapotrzebowanie jest większe w okresie ciąży. Jego niedobory mogą prowadzić do rozwoju insulinooporności a także ogólnego osłabienia organizmu czy objawów depresji.

 3. Kasza jaglana – spośród innych kasz, to właśnie kasza jaglana dostarcza największych ilości żelaza. Jest ona także źródłem cynku, którego prawidłowa podaż wraz z dietą wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego/ wspomaga odporność organizmu. Jego niedobór a trakcie ciąży prowadzić mogą do zaburze­ń rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego płodu. Dodatkowo dostarcza ona witaminy B1, B2 oraz B6, a także magnez.

 4. Płatki gryczane – są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, wpływającego korzystnie zarówno na pracę przewodu pokarmowego jak i mikrobiotę jelitową. Błonnik wiąże także substancje toksyczne wspomagając ich eliminację z organizmu. Płatki te są także dobrym źródłem białka niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu.

5. Papaja – miąższ tego egzotycznego owocu, prócz swoje doskonałego smaku, dostarcza dużej ilości witamin oraz składników mineralnych takich jak β-Karoten, witamina C, witamina E, potas oraz magnez. Charakteryzuje się ona także obecnością likopenu, wspierającego eliminację wolnych rodników/ reaktywnych form tlenu.

 6. Orzechy nerkowca – dostarczają dużych ilości witamin z grupy B, których prawidłowa podaż wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Stanowią one także źródło miedzi, która bierze udział w pro­cesach syntezy kolagenu i elastyny. Dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które zapotrzebowanie w trakcie ciąży jest zwiększone.

7. Daktyle – są one dobrym źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego.

8. Nasiona chia – cenione są szczególnie za wysoką zawartość kwasów omega-3, których prawidłowa podaż w trakcie ciąży wpływa na prawidłowy rozwój ośrodkowe­go układu nerwowego u płodu, redukuje ryzyko porodu przedwczesnego, wspierając późniejszy rozwój umysłowy dzieci. Są one także źródłem wapnia, na który zapotrzebowanie wzrasta u kobiet w II i III trymestrze ciąży oraz w okresie laktacji. 

9. Komosa ryżowa – nazywana także „świętym zbożem Inków” ceniona jest ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą, przez co bywa często opisywana jako tzw. super-food. Wykazuje ona działanie antyoksydacyjne, dzięki obecnościa bioaktywnych substancji takich jak kwercetyna i kampferol. Stanowi ona dobre źródło kwasu foliowego, a także witaminy E, selenu oraz wapnia. Skład aminokwasowy komosy przypomina białko zwierzęce, które jest budulcem tkanek i narządów rozwijającego się dziecka.

10. Pestki słonecznika – są jednym z najbogatszych źródeł witaminy E, która jest bardzo silnym antyoksydantem. Zawarte w nich fitosterole obniżają poziom cholesterolu LDL.

11. Mango – jest źródłem antyoksydantów m.in. związków fenolowych, kwercetyny oraz kwasu askorbinowego, czyli witaminy C wspomagającej przyswajanie żelaza.

 12. Truskawki – zawartość witaminy C w truskawkach jest wyższa niż w cytrynie, które uchodzi za jedno z najlepszych jej źródeł. Zawierają one znaczne ilości związków przeciwutleniających m.in. kwasu elagowego, który wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego/ odpornościowego.

 13. Baobab – stanowi źródło prebiotyków, czyli substancji wspierających mikrobiotę jelitową.

Autorzy receptury

Dr n. biol. med. Patrycja Szachta – dyrektor ds. naukowych
Stopień doktora nauk biologicznych uzyskała w trakcie studiów doktoranckich w Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Autorka licznych publikacji medycznych w czasopismach polskich i zagranicznych oraz rozdziałów w monografiach naukowych. Dyrektor ds. naukowych w Centrum Medycznym Vitaimmun. Posiada wieloletnie praktyczne i teoretyczne doświadczenie z zakresu utajonych nadwrażliwości pokarmowych oraz zaburzeń mikroflory jelitowej.

Dr n. biol. med. Patrycja Szachta

 Łukasz Sieńczewski 

Łukasz Sieńczewski – Absolwent AWF w Poznaniu oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, na kierunku dietetyka.
W trakcie studiów prowadził badania z zakresu suplementacji wybranymi środkami wspomagającymi przez osoby aktywne fizycznie. Aktualnie specjalizuje się w tematyce diet eliminacyjno-rotacyjnych opracowywanych na podstawie testów nadwrażliwości pokarmowej IgE/ IgG/ IgA, w zaburzeniach mikroflory jelit i celowanej probiotykoteraii, w leczeniu żywieniowym i suplementacji u pacjentów z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, miażdżycy, celiakii oraz wielu innych jednostkach. Autor licznych szkoleń oraz warsztatów z zakresu probiotykoterapii oraz stosowania diet eliminacjyno-rotacyjnych w profilaktyce i leczeniu szeregu jednostek chorobowych.